Strategie & Bedrijfsontwikkeling in kunst en cultuur

Interim-management

Het is verbluffend te zien hoe lang organisaties voort kunnen zonder baas. Vooral vakgedreven medewerkers (professionals) sturen allereerst zichzelf en kunnen lang zonder directeur. Hoe gezonder de organisatie, hoe langer een stadhouderloos tijdperk kan worden doorgekomen. Maar als de relatie met de belangrijkste aandeelhouders niet meer wordt onderhouden, als interne ruzies niet meer goed worden opgelost, of als de financiële discipline langzaam maar zeker verslapt en er nog altijd geen nieuwe directeur is gevonden, is het tijd voor interim management.

Maar evenzo verbazingwekkend kunnen organisaties door mismanagement langzaam maar zeker in het slop raken, vast lopen, financieel in de problemen raken en gestaag richting ondergang bewegen als niet stevig en doelgericht wordt ingegrepen. Ook dat vraagt om interim management.

Geen twee ‘klussen’ zijn dezelfde. Bij de één gaat het om het herstel van richting en organisatie, bij de ander om het herstel van het externe netwerk of om financiële orde op zaken. Soms gaat het alleen om het brengen van rust.

Na kennismaking met bestuur en medewerkers wordt een korte analyse gegeven van het soort interim management dat nodig is: onderhoudend, richting gevend of ingrijpend veranderen. Maar voor elke vorm van interim-management geldt dat het overkoepelende doel bijna altijd is: het op korte termijn vinden van een nieuwe vaste directeur. Om te voorkomen dat de interimmer zelf uitvoerend werk gaat doen of teveel deel gaat uitmaken van de organisatie werkt hij nooit meer dan 3 dagen per week en duurt de opdracht nooit langer dan 6 maanden.

Ervaring

2000 – 2011 directeur Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)