Kunst is veel gezonder dan sport

Het is niet chic, je gelijk halen door je tegen iemand anders af te zetten, maar het kan niet langer. Het wordt nu echt te dol: de politie-inzet voor festivals en evenementen moet door de organisatoren zelf worden betaald, die voor de sport (lees voetbal) niet, omdat het bij voetbal slechts om ‘incidentele’ evenementen zou gaan. Sport draagt bij aan saamhorigheid (dode grensrechter), is gezond (wekelijks duizenden blessures). Het blijft maar gezegd worden.
Kortom het is tijd de claims en kosten van sport (en vooral voetbal) en die van kunst eens tegenover elkaar te zetten. Met alle beschikbare bronnen leidt dat tot het volgende staatje:

 

Een vergelijking tussen sport en (podium)kunstsportpodiumk
Beoefening / lid vereniging
beoefent het zelf (amateur)58%49%
beoefent het tenminste eens per week42%49%
lid van een vereniging34%35%
brengt tenminste eens per jaar een bezoek66%67%
aantal vrijwilligers actief ten behoeve vann.b.1 milj
gemiddeld aantal uren dat vrijwillger eraan besteedtn.b.10-15
Cijfers / omzetten per jaar
totale uitgaven voor amateurbeoefeningn.b.€ 1,2 Ma
omvang tijdschriften gewijd aan sport/kunst1,5 Mo n.b.
totaal bezoek betaald voetbal / podiumkunst7,3 Mo25 Mo
aandeel familie bij bezoek amateurwedstrijden42%
ondervertegenwoordiging lagere inkomens10%-15%15%-17%
ondervertegenwoordiging lagere opleidingen11%-16%25%-33%
ondervertegenwoordiging migranten7%-15%n.b.
Maatschappelijke effecten / claims
positieve effectensamensamen
presterenpresteren
peace
aanstootgevende topinkomensjaja
omvang sport- / kunstverslaving33%n.b.
negatieve maatschappelijke effectengewelddrugs
alcohol
vandalen
politieinzet in uren per jaar290.000120.000
aantal vandalisme incidenten102n.b.
aantal aanhoudingen door politie2.410n.b.
aantal blessures per jaar1,5 Mon.b.
aantal blessuren bij betaald voetbal/kunst160.0001
Media gebruik
eigen zenders voor sport/kunst (muziek)212+
TV aanbod sport/ kunst (film) in uren per jaar2.87610.000
gemiddeld aantal uren kijken/luisteren per week87veelvoud
volgt nooit iets op media34%3%
volgt wekelijks op medi41%100%

Bronnen: Rapportage Sport 2008, Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn; Marktverkenning Podiumkunsten 2007, Bureau Promotie Podiumkunsten/TNS NIPO; Monitor Amateurkunst in Nederland 2009 Kunstfactor; ‘Ongezond sportief’, in: Psychologie, juli/augustus 2011, blz. 11 afstudeeronderzoek Sabine Janssen. Criteria voor verslaving zijn > 7 uur per week, afspraken afzeggen, werk afraffelen, rusteloosheid en piekeren als er niet gesport kan worden, door de pijn heen sporten, partner en kinderen op 2e plan zetten; zie voor sportblessures: Dick Swaab, Wij zijn ons brein, Contact, 2010, blz. 284-286; Zie voor inzet politie G. Marlet, Podiumpeiler, 2011, blz. 12

Het staatje spreekt voor zich. Ook voor de lege cellen is zonder extra onderzoek duidelijk waar de balans ligt. Er gaan meer mensen naar uitvoeringen of tentoonstellingen van kunst, er is meer aandacht voor kunst dan voor sport op radio, TV en in de kranten en tijdschriften en – heel opvallend – de ondervertegenwoordiging van laag opgeleiden en lagere inkomens is in de sport groter is dan bij de kunst. Als er één vrije tijdsbesteding is die echt van en voor iedereen is, dan is het wel kunst. En dan vinden er in de kunst ook nog eens aanzienlijk minder rellen, ongeregeldheden en blessures plaats dan in de sport.

Het is in het licht van dit soort cijfers een raadsel hoe de sport zijn gezondheidsclaim zo overtuigend heeft weten te vestigen. Uit alle gegevens blijkt dat sport helemaal niet gezond is, sport is hoogst ongezond. Met mijn gymnasiale afkeer van sport ben ik wellicht niet de meest overtuigende pleitbezorger, maar ik verwijs graag naar het onthutsende boek van Midas Dekkers ‘Lichamelijke Opvoeding’ (Contact, 2009), het door Dick Swaab genoemde aantal blessures (1,5 Mo), de sportverslaving (ca. 30%) en dan nog te zwijgen over het beledigen of bedreigen van scheidsrechters in het zaterdag amateurvoetbal. De twee ziekenhuizen die Amsterdam heeft staan in het Rembrandtpark (Lucas en Andreas) zijn speciaal vanwege de zaterdag- en zondag partijtjes die er worden gespeeld extra bezet in plaats van in de weekeind slaapstand waarin een normaal ziekenhuis verkeert. Boksen leidt onherroepelijk tot hersenschade,de kans op een dodelijk ongeluk is nergens zo groot als in de motorsport of bij hanggliden, skivakanties kennen hun eigen ‘gipsvluchten’ voor de terugweg…. Dagelijks joggen leidt tot vroege artrose (eerlijk is eerlijk, dat geldt ook voor ballet, maar dat doen niet zoveel mensen).

Bewegen is gezond, wandelen, fietsen, een balletje slaan, een golfclub zwaaien, het is allemaal goed voor je, maar serieuze sportbeoefening is de uitvergrote beweging, sport is de hyperbool van een gezonde bewegingslust, de panische uitwas van ons streven naar onsterfelijkheid en brengt ons slechts tot ongeluk en agressie, terwijl de kunst ons verzoent, met elkaar en met onze onvermijdelijke dood. Stuur je kind op vioolles in plaats van voetbal.

Postzegel van Joost Swarte

Postzegel Joost Zwarte