Podiumkunst bereidt ons voor op het onbekende – interview met Hans Onno van den Berg door David Romijn ,Leisure jan 2014

WAT IS DE BIJZONDERE MAATSCHAPPELIJKE WAARDE VAN PODIUMKUNST?

“Elke tak van podiumkunst heeft zijn eigen betekenis. Het luisteren naar klassieke muziek troost en verzoent, een goed toneelstuk zet aan het denken, dans inspireert en tilt niet alleen de danser, maar ook de toeschouwer op, hard rock geeft nieuwe energie, cabaret relativeert vastgeklonken standpunten, zelf muziek maken of zingen verbindt mensen met elkaar. Podiumkunst heeft ons evolutionair geholpen als soort te overleven omdat het ons voorbereidt op het onbekende. Een soort moreel ‘droogzwemmen’ dat een Darwin machine van de tweede soort wordt genoemd. Daarom houden we allemaal ook zo van drama, politieseries en soaps op TV omdat zij ons confronteren met keuzes waar we zelf niet dagelijks mee te maken hebben.
Iedereen ‘doet’ aan podiumkunst. We luisteren allemaal (99%) naar muziek en 66 procent van de bevolking bezoekt jaarlijks concerten en voorstellingen en bijna 50 procent zingt, speelt of danst zelf. Al deze relevanties zijn inmiddels tamelijk goed onderzocht en onderbouwd.

Waarde van Podiumkunst inrterview Leisure jan 2014